array(0) { }

Cik ilgi tavā organismā atrodas alkohols pēc iedzeršanas?

Cik ilgs laiks ir nepieciešams, lai atkal atskurbtu? Un vai ir kaut kas, kas šo procesu ietekmē?

Atbilde uz šiem jautājumiem acīmredzami ir atkarīga no tā, cik daudz tu esi izdzēris. Jo vairāk alkohola izdzer, jo lielāka kļūst tā koncentrācija tavās asinīs. 2 līdz 8% no alkohola, kuru tu iedzer, izkļūst no tava organisma caur urīnu, sviedriem vai elpu. Pārējie 92 līdz 98% tiek pārstrādāti jeb metabolizēti ķermenī.

Alkohols vispirms tiek pārstrādāts par acetaldehīdu, kurš tālāk tiek pārstrādāts par etiķskābes radikāļiem jeb acetilgrupas radikāļiem. Acetaldehīds ir indīga viela, kas tuva pēc savām īpašībām formaldehīdam, ko lieto, piemēram, muzejos, lai tajos glabātu organiskus preparātus. Savukārt etiķskābe ir mums labi pazīstamā etiķa galvenā sastāvdaļa. Izveidojušies etiķskābes radikāļi organismā savienojas ar koenzīmu-A, izveidojot acetil-koeanzīmu A, kurš tālāk tiek iesaistīts ļoti sarežģītās ķīmiskās pārmaiņās tā saucamajā Krebsa ciklā, kura gala rezultāts ir ūdens un ogļskābā gāze.

alko2

Organismā tikai trīs enzīmi pārvērš alkoholu par acetaldehīdu – alkohola dehidrogenāze, citohroms P450 un katalāze. Lielākā daļa šo bioķīmisko procesu (līdz pat 90 %) notiek aknās. Lai gan ikviens no mums sajūt alkohola reibumu pēc dažāda ilguma, tomēr katra cilvēka aknas veic pārstrādes darbu ar aptuveni vienādu ātrumu – 29 mililitri/stundā. Tas nozīmē, ka, piemēram, viena izdzerta vīna glāze, kas satur aptuveni 30 mililitrus alkohola, pārstrādāsies tieši vienas stundas laikā.

Par spīti valdošajiem uzskatiem, nav nekādu veidu, kas šo procesu varētu paātrināt – ne kafija, ne auksta duša, ne vemšana nepadarīs šo procesu ātrāku. Viss, protams, nav tik vienkārši. Ja tu katru stundu izdzersi pa vienai glāzei vīna, tad tavas aknas paspēs pārstrādāt visu iedzerto alkoholu. Tomēr, ja tu sāksi dzert vairāk un nevienmērīgi, tad viss skaistais vienādojums izjuks.

Ja tu turpināsi lielā ātrumā ņemt iekšā pa 100 gramiem, vai pasūtīsi īpaši stiprus kokteiļus, tad tas nepaātrinās aknu pārstrādes spējas. Viss pārējais alkohols turpinās uzkrāties asinsritē, un riņķojot cauri organismi veiks savu toksisko uzdevumu.  Nākamreiz, kad būs tāda iespēja, izmēģini vienu dzērienu stundā. Iespējams, ka atklāsi lielisku veidu kā kontrolēt izdzertā alkohola daudzumu un vienmēr zināsi, ap cikiem kļūsi atkal skaidrs, jo daudziem cilvēkiem ir problēmas ar savu mēra sajūtu.

11. aprīlis, 2016 | 1936 Skatījumi | 0 komentāri | Autors: Edgars
Komentēt var tikai reģistrēti lietotāji.
Reģistrēties, vai ienākt.
Pierakstīties uz jaunumiem
Vai arī iespējams vēlaties reģistrēties.