array(0) { }

2015. gads būs par 1 sekundi ilgāks

Šogad Zemes iedzīvotāji iegūs papildus 1 sekundi. Starptautiskais Zemes Rotācijas Dienests (International Earth Rotation Service) ir aprēķinājis, ka šī papildus viena sekunde ir nepieciešama, lai sinhronizētu pasaules pašus jūtīgākos pulksteņus ar Zemes rotācijas ātrumu, kurš lēnām samazinās.

Izmaiņas tiks ieviestas tieši pirms pusnakts 2015. gada 20. jūnijā, kad atompulksteņi, kas nodrošina precīzu pasaules laiku, pulkstens 11:59:59 nomainīsies uz 11:59:60 – tā vietā, lai sāktu jaunu dienu ar 12:00:00. Pasaule jau ir ieguvusi 15 papildus sekundes kopš 1972. gada tieši šī paša iemesla dēļ.

Pasaules precīzu laiku nodoršina atompulksteņi. Laika mērīšana atompulksteņos notiek, mērot atomu vibrāciju skaitu noteiktos apstākļos. Kad atomus pakļauj radiācijai vai noteiktam elektromagnētiskā starojuma veidam, piemēram, radioviļņiem, tad elektroni, kas riņķo ap atoma kodolu, veic lēcienus starp dažādiem enerģijas līmeņiem šajā atomā (to var salīdzināt ar lifta braukāšanu augšā vai lejā). Atompulksteņi mēra šo lēcienu skaitu un tādējādi nodrošina līdz šim precīzāko zināmo laika mērīšanas veidu. Lielākā daļa mūsdienu atompulksteņu mēra šos lēcienus cēzija atomos.

Ne visi gan ir priecīgi par šādu papildus sekundi. Piemēram, 2012. gadā, kad notika līdz šim pēdējais šāds labojums, daudzas interneta vietnes – Foursquare, Reddit, LinkedIn un Yelp – piedzīvoja dažāda veida darbības traucējumus. Tādēļ Google šogad ir pievērsis īpašu uzmanību šim apstāklim, lai nodrošinātu plūstošu darbību savos servisos.

22. janvāris, 2015 | 2187 Skatījumi | 0 komentāri | Autors: Draxo
Komentēt var tikai reģistrēti lietotāji.
Reģistrēties, vai ienākt.
Pierakstīties uz jaunumiem
Vai arī iespējams vēlaties reģistrēties.